Skip to Content

Het ministerie van Justitie en Veiligheid trekt in 2022 extra geld uit om de zeehavens van Moerdijk, Terneuzen en Vlissingen/Borsele veiliger te maken. De publiek/private partijen die al langer samenwerken aan veiligere zeehavens in Zeeland en West-Brabant dienden hiervoor eerder een aanvraag in en kregen op 15 maart 2022 een toezegging van 2,5 miljoen euro om de zeehavens weerbaarder te maken tegen ondermijnende criminaliteit.

“We zullen in onderlinge afstemming met de havendriehoek nog een precieze bestemming aan deze gelden geven”, zegt Gijs-Jan Schüssler (Programmamanager Veiligheid Port of Moerdijk), “maar zijn heel blij om nu werk te kunnen maken met de versnelling van onze aanpak om de fysieke veiligheid van ons haven- en industrieterrein verder te verbeteren. Scherp, slim en stevig.”

Versnelling lopende projecten

Waar de afstemming over de verdeling van het extra geld zal plaatsvinden in de havendriehoek (Moerdijk, Terneuzen, Borsele/Vlissingen), kijkt Havenbedrijf Moerdijk naar projecten die eerder al door de Stichting Beveiliging Industrieterrein Moerdijk (SBIM) werden aangewezen. De SBIM, het havenbedrijf, de gemeente en de politie werken nauw samen aan projecten als slimmere hekwerken, speedgates, gebruik van biometrie bij toegangscontrole en diverse camera-projecten (toegangscontrole, automatische nummerbordherkenning en drone-beveiliging). Het zijn dit soort projecten die nu sneller uitgevoerd kunnen worden.

Vuist tegen criminaliteit

Medio 2021 maakte toenmalig minister Grapperhaus bekend dat logistieke knooppunten weerbaarder moeten worden tegen criminelen die met malafide praktijken misbruik maken van de goede economische infrastructuur. Naast Schiphol en de haven van Rotterdam, kwam hierbij ook geld beschikbaar voor andere knooppunten. Vanuit de havendriehoek is op deze gelden voor en door het ‘programma Veilige Zeehavens’ aanspraak gedaan. 

Over Programma Veilige Zeehavens

Binnen het programma Veilige Zeehavens werken publiek/private partners samen om criminaliteit in de havens te voorkomen, te herkennen en te melden. De deelnemers zijn havenbedrijven Port of Moerdijk en North Sea Port, gemeenten Moerdijk, Borsele, Vlissingen en Terneuzen, Douane, Openbaar Ministerie, Politie, Koninklijke Marechaussee, ondersteund door Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland.

Ook interessant