Nieuws

31/03/2021

'Deze klap dreunt maanden na'


De zeehaven van Moerdijk kan wel eens de zure vruchten plukken van de dagenlange stremming van het Suezkanaal. "Het is een aanslag op de logistieke keten."  

Na het lostrekken van de Ever Given is een zwik containers onderweg naar Rotterdam, maar Luc Smits van Combined Cargo Terminals (CCT) vreest dat een flink deel daarvan via een vrachtwagen rechtstreeks naar de klant gaat. En dus niet over de geplande route via de haven van Moerdijk. "Heel wat bedrijven die al zes dagen moeten wachten, zullen bereid zijn extra te betalen om hun container zo snel mogelijk binnen te hebben. En de vrachtwagen is sneller dan een binnenvaartschip", aldus Smits.

Lees meer
23/03/2021

Druk in de containervaart zorgt voor grote schepen in Moerdijk


Het Noorse containerschip de M/V Saga Fram is zondag aangekomen in Port of Moerdijk met een lading vanuit Azië. Een unieke gebeurtenis, want dit is het grootste containerschip dat hier ooit is aangemeerd.

De huidige containercrisis zorgt voor een onbalans in vraag en aanbod van containers en schepen. Omdat er ook een groot tekort is aan containers en de prijzen hoog zijn, huren logistieke dienstverleners vaker zelf schepen in voor het vervoer. Zo ook in dit geval.

Lees meer
04/03/2021

Port of Moerdijk verwelkomt nieuwe fabriek Air Liquide


De eerste paal is geslagen voor de nieuwe fabriek van Air Liquide. De komst van Air Liquide is een mooie aanwinst voor het haven- en industrieterrein Moerdijk. De van oorsprong Franse multinational versterkt niet alleen het duurzame karakter, ook levert het bedrijf belangrijke hulpstoffen voor de chemie, medische sector, food en de procesindustrie waardoor mogelijk een magneetwerking ontstaat voor andere bedrijven om zich ook hier te vestigen.

Lees meer
24/02/2021

Nieuwe actieagenda ‘Groene chemie, nieuwe economie’


Nederland en Europa willen de CO2-uitstoot van de industrie in 2050 volledig reduceren. De Nederlandse kunststoffen- en kunstmestindustrie, die is geconcentreerd in Zuid-Nederland, kan hier een uitermate belangrijke bijdrage aan leveren. De impact van deze basischemie op het klimaat is groot. Omdat de basischemie basismaterialen levert, heeft ze bovendien grote invloed op het duurzaamheidsprofiel van vele waardeketens downstream. Ook het economisch belang is groot. Als we de noodzakelijke vergroening van de basischemie versnellen, dan creëren we een schoner milieu én nieuwe werkgelegenheid.

Lees meer
24/02/2021

Pilot ‘Rideshare’ Moerdijk wordt niet verlengd


De gemeente Moerdijk en de provincie Noord-Brabant werken al jaren samen met bedrijven op het haven- en industrieterrein Moerdijk om de bereikbaarheid te verbeteren. Een voorbeeld daarvan is de pilot Ridesharing. Het bedrijf Toogether ontwikkelde een handige app om ridesharing mogelijk te maken. Sinds de start van de pilot, begin 2019, maakten maar liefst 590 Moerdijk-medewerkers deel uit van de Toogethr-community. Dit heeft er mede aan bijgedragen dat we in totaal 12.632 spitsmijdingen hebben gerealiseerd en een CO₂-besparing van meer dan 251.500 kg CO₂!

Lees meer
10/02/2021

Strategisch plan van haven Moerdijk voor de komende vijf jaar


Tijdens een digitale Port Call van RPPC ging Ferdinand van den Oever, CEO van Havenbedrijf Moerdijk, in op het strategisch plan van de Moerdijkse haven voor de komende vijf jaar. Shortsea blijft belangrijk voor de haven, die ook hoopt te profiteren van de effecten van nearshoring – en zelfs van de Brexit.

De Brabantse haven, met een sterk chemie- en logistiekcluster, heeft de opgave om de waarde van de locatie steeds weer te versterken. Moerdijk zet daartoe sterk in op het versterken van de al bestaande clusters. “Nieuwe bedrijven moeten de totale activiteit binnen het haven- en logistieke gebied versterken. Je zou kunnen zeggen dat elke onderneming aan de waarde en het belang van de andere bedrijven bijdraagt.”

Lees meer