Ondernemen

Slimme veiligheidsoplossingen in de haven met project PASSAnT


Drie jaar lang hebben we in het project PASSAnT samen met partners gewerkt aan innovatieve oplossingen om de veiligheid in onze haven ook in de toekomst te kunnen waarborgen. 'Slimme’ dekzeilen, hekwerken en camerasystemen zijn enkele voorbeelden van innovaties die klaar zijn voor de markt om door te ontwikkelen. Het project is afgerond, wij zijn trots op de resultaten en zien de behoefte vanuit de logistieke keten om door te blijven ontwikkelen in de strijd tegen de zware havencriminaliteit.

Meer weten? In dit artikel op BN DeStem van 15 april over Moerdijk als Proeftuin voor deze innovaties en hoe we graag verder gaan.

Geïnteresseerd in de samenvatting van het project? Kijk hier de video van PASSAnt 👉

 

Over PASSAnT

In de haven van Moerdijk is de afgelopen jaren geëxperimenteerd met slimme veiligheidsoplossingen voor havens in de strijd tegen mensen- en drugs- en explosievensmokkel en ladingdiefstal.  Met Europese steun ontwikkelen een aantal bedrijven en kennisinstellingen uit België en Nederland, gecoördineerd door Innos, het innovatienetwerk van het Belgische Vias institute, en het Nederlandse DITSS, Dutch Institute for Technology, Safety & Security, een hoogtechnologische totaalaanpak voor het detecteren van afwijkende patronen met behulp van slimme dekzeilen, innovatieve hekwerken en dataverwerkende camera’s. 

Slimme technologieën
Een eerste vernieuwende oplossing is de ontwikkeling van een ondoordringbaar, slim zeil voor vrachtwagens. Het industrieel textielbedrijf Sioen zal geavanceerde zeildoeken ontwikkelen die niet doordringbaar zijn om vrachtwagenladingen mee te beschermen. Wie toch met een mes door het intelligente doek probeert te snijden, doet in een centrale meldkamer een alarm afgaan. Een veiligheidsdienst gaat dan meteen ter plaatse en kan indien nodig de politie oproepen.

Daarnaast komen er op meerdere plaatsen in de havens slimme camera’s. Hiervoor schrijven specialisten van de Technische Universiteit Eindhoven, ViNotion en Omines Internetbureau speciale algoritmes die het mogelijk maken om beelden te  analyseren van mensen of voertuigen, bewegingssnelheid te meten, of kentekens op voertuigen te herkennen. Zo ‘leren’ de camera’s het verschil tussen bijvoorbeeld een illegale vluchteling en een havenarbeider en kan men op basis van wat de camera’s registreren snel nagaan of een logistieke planning overstemt met de

De komende drie jaar worden de verschillende nieuwe technologieën en middelen in de praktijk uitgetest. Aan het einde van deze experimentele fase zullen de nieuwe veiligheidsmaatregelen geïntegreerd worden in een concreet pakket maatregelen en instrumenten. Die kunnen ook in andere havens, in terminals of op bedrijventerreinen zorgen voor een betere veiligheid.

Het project draagt de naam PASSAnT ‘PlAtform for innovative Security Solutions hArbours & Terminals’ en kan rekenen op de steun van de Nederlandse Rijksoverheid, de Nederlandse provincie Noord-Brabant, de Belgische provincie West-Vlaanderen en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Vlaanderen-Nederland dat de helft van het totaal budget van 2,7 miljoen ter beschikking stelt.

Kijk voor meer informatie op www.passant.info.