Nieuws

17/12/2014

Stuwadoors frissen kennis van wereldwijde regelgeving op bij Havenschap Moerdijk


Het Havenschap Moerdijk organiseerde op vrijdag 12 december een seminar over de International Ship & Port Facility Security code (ISPS). Zo’n 45 Port Facility Security Officers van stuwadoorsbedrijven op het haven- en industrieterrein Moerdijk en bedrijventerrein Dintelmond waren aanwezig om hun kennis over deze internationale regelgeving op het gebied van beveiliging op te frissen.

“Het doel van de bijeenkomst is om actualiteiten te delen en de bedrijven te stimuleren om te blijven werken aan het verplichte risicoplan. Er worden tips gegeven, bijvoorbeeld over welke oefeningen je kunt doen, en procedures besproken,” legt Ruud Verhulst, havenmeester en Port Security Officer van Havenschap Moerdijk uit.

Het programma

Burgemeester Klijs van de gemeente Moerdijk opende de bijeenkomst. De politie gaf vervolgens een overzicht van de incidenten in 2014. Verhulst: “De boodschap daarbij aan de bedrijven was om incidenten vooral te blijven melden. De politie kan met de gegevens proberen patronen te ontdekken en daarmee incidenten voorkomen.” De heer Byrman van het bedrijf Seris verzorgde het overige deel van het seminar, waarin de ISPS-code centraal stond.

Voldoen aan regelgeving

Het seminar helpt de stuwadoors bij het voldoen aan de ISPS-code. Niet alleen door tips te geven en kennis te delen. De ISPS-code stelt dat elk bedrijf jaarlijks een grote oefening op het gebied van beveiliging moet houden. Door bij het seminar aanwezig te zijn, voldoe je aan deze eis.

ISPS

In de International Ship and Port facility Security Code (ISPS) staan de internationale eisen voor de beveiliging van schepen, havenfaciliteiten en overheidsinstellingen beschreven. De code is opgesteld na 9/11 en trad in werking in 2004. Het beschrijft de verantwoordelijkheden van overheden, rederijen, personeel aan boord van schepen en personeel van havenfaciliteiten voor het vroegtijdig detecteren van bedreiging van de veiligheid. En daarnaast ook de verantwoordelijkheden voor het nemen van preventieve maatregelen om beveiligingsincidenten te voorkomen. 


Vorige Volgende