Nieuws

27/03/2018

Slimme veiligheidsoplossingen in de haven met project PASSAnT


In de haven van Moerdijk wordt binnenkort geëxperimenteerd met slimme veiligheidsoplossingen voor havens in de strijd tegen mensen- en drugs- en explosievensmokkel en ladingdiefstal. Met Europese steun ontwikkelen een aantal (haven)bedrijven en kennisinstellingen uit België en Nederland een hoogtechnologische totaalaanpak met slimme dekzeilen, camera’s en hekken binnen het project PASSAnT: PlAtform for innovative Security Solutions hArbours & Terminals. Ook het Havenbedrijf Moerdijk neemt deel aan dit project.

Een eerste vernieuwende oplossing is de ontwikkeling van een ondoordringbaar, slim zeil voor vrachtwagens. Wie probeert met een mes door dit intelligente doek te snijden, laat in de centrale meldkamer een alarm afgaan. Een veiligheidsdienst gaat dan meteen ter plaatse en kan indien nodig de politie oproepen. Daarnaast komen er op meerdere plaatsen in de deelnemende havens slimme camera’s, die beelden kunnen analyseren van mensen of voertuigen, bewegingssnelheid meten, of kentekens op voertuigen herkennen. Het hekwerk rond het havengebied  wordt uitgerust met een intelligent systeem dat kan herkennen wanneer indringers over de hekken proberen te klimmen. Wanneer dat gebeurt, wordt opnieuw een signaal gegenereerd in een alarmcentrale.

De komende drie jaar worden de verschillende nieuwe technologieën en middelen in de praktijk uitgetest in de havens van Oostende en Moerdijk. Na deze experimentele fase zullen de nieuwe veiligheidsmaatregelen geïntegreerd worden in een concreet pakket maatregelen en instrumenten. Die kunnen vervolgens ook in andere havens, in terminals of op bedrijventerreinen zorgen voor een betere veiligheid.

Het project kan rekenen op de steun van de Nederlandse Rijksoverheid, de Nederlandse provincie Noord-Brabant, de Belgische provincie West-Vlaanderen en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Vlaanderen-Nederland.


Vorige Volgende