Nieuws

12/01/2018

Opnieuw groei voor haven van Moerdijk


De haven van Moerdijk blijft groeien. In 2017 steeg zowel de overslag, als het aantal gevestigde bedrijven en de werkgelegenheid. De zeevaart nam grootste groei voor haar rekening: de overslag via zeevaart steeg met maar liefst 14%. De totale overslag groeide met 5,5% naar bijna 18,5 miljoen ton. Deze voorlopige cijfers maakte directeur Ferdinand van den Oever van het Havenbedrijf Moerdijk vrijdag 12 januari bekend tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst.

De grootste groei ziet Moerdijk nog steeds in de overslag van containers (+10%). Ook in natte bulk (+8%) en stukgoed (+6%) is een flinke stijging te zien. In 2017 daalde de overslag van ertsen en schroot met 17%.

Trots
“Wij zijn ongelofelijk trots dat we samen met alle bedrijven weer groei realiseren op diverse terreinen. Er is hard gewerkt aan de aantrekkelijkheid van het haven- en industrieterrein Moerdijk en ook de dialoog met de omgeving komt steeds beter op gang met de nieuwe Omgevingstafel Port of Moerdijk”, vertelt Van den Oever in zijn toespraak. Tevens deed hij een oproep aan de aanwezigen: “Er is geen reden om achterover te leunen. Want we staan met elkaar voor grote uitdagingen, denk aan digitalisering, energietransitie en verdere verduurzaming. Het realiseren van onze ambities in deze veranderende wereld kunnen wij alleen samen met al onze share- en stakeholders. Laten we hier samen onze schouders onder zetten.”

Schepen
In 2017 ontving de vierde zeehaven van Nederland 2202 zeeschepen, 16% meer dan vorig jaar, en 11.740 binnenvaartschepen, 3% meer dan vorig jaar.

Gronduitgifte en nieuwe bedrijven
Het Havenbedrijf Moerdijk gaf circa 7 hectare grond uit. Daarnaast is ook zo’n 22 hectare strategische reserve bij bedrijven opnieuw ingevuld. Verder mocht de haven 16 nieuwe vestigers verwelkomen. De leegstand is nog verder gedaald tot ver onder de 1%.

Werkgelegenheid
De werkgelegenheid steeg in 2017 met 3,7% naar 17.983 banen. Daarbij gaat het om 9.308 directe arbeidsplaaten en 8.675 indirecte arbeidsplaatsen.


Vorige Volgende