In 2019 is het haven- en industrieterrein Moerdijk drie keer het toneel van een veiligheidsoefening. Aangevuld met een ‘burgemeestersgame’ speciaal voor het college van B&W. Doel is het toetsen van het zelfredzaamheidsplan dat vorig jaar door de Stuurgroep Moerdijk Veilig is vastgesteld. Gezamenlijk oefenen zorgt ervoor dat bestuurders, hulpverleners en betrokken partijen in de praktijk weten wat ze moeten doen, wat ieders rol in de rampenbestrijding is en wie/wat ze nodig hebben om een crisis snel en effectief tot een goed einde te brengen. Daarmee is oefenen naast opleiden een essentieel onderdeel van een professionele crisisorganisatie.
In 2019 staan meerdere oefeningen op stapel die allemaal in het teken staan van ‘zelfredzaamheid’.
CoPI-oefening zelfredzaamheid (2e kwartaal)
Op 18 april vindt een zogenaamde CoPI (Commando Plaats Incident)-oefening plaats met een realistisch scenario. Het scenario is dusdanig dat het zelfredzaamheidsplan waarschijnlijk in gang gezet wordt. Daarnaast kijken circa 25 medewerkers van bedrijven op een beeldscherm mee om inzicht te krijgen in de processen die bij de overheid spelen in geval van een incident. Het scenario en de resultaten van deze oefening vormen input voor de evacuatie-oefening en oefening taakorganisatie bevolkingszorg later dit jaar.
Doelgroepen: brandweer, politie, GHOR, havenbedrijf, veiligheidsregio, rijkswaterstaat en gemeente. Aantal deelnemers: circa 65 personen.
Evacuatie-oefening Moerdijk (2e kwartaal)
De eerste oefening krijgt later in het tweede kwartaal een vervolg met een evacuatie-oefening. Bij deze oefening worden de bedrijven op het haven- en industrieterrein nauw betrokken.
Doelgroepen: bedrijven op het haven- en industrieterrein, KAM (kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu)-coördinatoren en gemeente. Aantal deelnemers: circa 100.
Oefening taakorganisatie bevolkingszorg (4e kwartaal)
Met een grote crisisoefening in het vierde kwartaal sluiten we het jaar af. In deze oefening staan de samenwerkende gemeentelijke taakorganisaties centraal. Ook deze oefening borduurt weer voort op de eerdere oefeningen.
Doelgroepen: gemeentelijke crisisorganisatie Moerdijk, aangevuld met medewerkers van gemeentes uit het district de Markiezaten.
Aantal deelnemers: circa 60 personen
Burgemeestersgame
Via een computersimulatie krijgen burgemeester, wethouders en gemeentesecretaris een ingewikkeld crisisscenario voorgeschoteld dat binnen een kort tijdsbestek tot maatschappelijke ontwrichting kan leiden. Onder hoge tijdsdruk en met een grote mate van onzekerheid moeten besluiten en maatregelen worden genomen die buiten de dagelijkse gang van zaken vallen.
Achtergrond en aanleiding