Nieuws

14/02/2017

Havenbedrijf Moerdijk werkt in een groen kantoor!


Het Havenbedrijf Moerdijk heeft voor haar kantoor het BREEAM-NL In-Use-certificaat behaald. Dit is een belangrijke certificering voor bestaande bedrijfsgebouwen als het gaat om duurzaamheid. Het kantoor aan de Plaza 3 in Moerdijk behaalde de classificatie Very good.

Voor het Havenbedrijf is het behalen van dit certificaat een belangrijke mijlpaal. Ten eerste is duurzaamheid een van de uitgangspunten van de Havenstrategie Moerdijk 2030. Daarbij past een duurzame bedrijfsvoering en een duurzaam gebruik van de bedrijfshuisvesting. Tevens stond een restyling van het kantoor gepland in verband met de verzelfstandiging inclusief naamswijziging van Havenschap naar Havenbedrijf Moerdijk. Bij deze restyling zijn diverse aanpassingen gedaan het pand verder te verduurzamen. Een derde reden om het certificeringstraject voor BREEAM te doorlopen komt voort uit de vastgestelde richtlijnen voor het Logistiek Park Moerdijk. Zowel voor de gebouwen als voor het gebied is vastgesteld dat ze gecertificeerd moeten zijn volgens BREEAM-NL (respectievelijk BREEAM-NL BRL Nieuwbouw en BREEAM-NL Gebiedsontwikkeling, minimaal classificatie Good, twee sterren). Om te weten wat dit betekent, vindt het Havenbedrijf het belangrijkĀ ervaring te hebben met BREEM-certificering en ook zelf deze certificering te bezitten.

Duurzame oplossingen
In het certificeringstraject wordt bekeken welke oplossingen het Havenbedrijf inzet om het kantoor zo duurzaam mogelijk te maken. Het kantoor is op maar liefst 173 punten beoordeeld. Onder meer de zonnepanelen op het dak, het scheiden van afval, het gebruik van fairtrade koffie, het duurzame inkoopbeleid en het continu monitoren van de prestaties van de klimaatinstallatie hebben ervoor gezorgd dat het Havenbedrijf het certificaat in ontvangst mocht nemen. Alle doorgevoerde maatregelen hebben ook effect gehad op het energielabel: het pand ging van energielabel C naar energielabel B.

BREEAM-NL In-Use
BREEAM-NL In-Use is een monitoringsinstrument waarmee de duurzaamheidprestatie van bestaande gebouwen wordt beoordeeld. Er wordt bij de monitoring gelet op drie onderdelen; het gebouw (Asset), het beheer en het gebruik. Deze drie onderdelen worden beoordeeld op negen verschillende duurzaamheidscategorieƫn: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik & ecologie en vervuiling. Doel van BREEAM-NL In-Use is om bestaande gebouwen continu te verbeteren. Voor het onderdeel Asset ontving het Havenbedrijf twee sterren (good), voor het onderdeel Beheer drie sterren (very good) en voor het onderdeel Gebruik twee sterren (good).


Vorige Volgende