Nieuws

23/03/2021

Druk in de containervaart zorgt voor grote schepen in Moerdijk


Het Noorse containerschip de M/V Saga Fram is zondag aangekomen in Port of Moerdijk met een lading vanuit Azië. Een unieke gebeurtenis, want dit is het grootste containerschip dat hier ooit is aangemeerd.

De huidige containercrisis zorgt voor een onbalans in vraag en aanbod van containers en schepen. Omdat er ook een groot tekort is aan containers en de prijzen hoog zijn, huren logistieke dienstverleners vaker zelf schepen in voor het vervoer. Zo ook in dit geval.

M/V Saga Fram is tweehonderd meter lang en heeft ruim vijfhonderd containers aan boord. Annette van Ketel, Commercieel Manager Logistiek van Havenbedrijf Moerdijk is trots op dit transport. “Normaal worden grote vrachten als deze via een rederij in Rotterdam of Antwerpen gelost en vervolgens via binnenvaartschepen naar het haven- en industriegebied in Moerdijk vervoerd. Een directe aanloop van zeeschepen van dit formaat is uniek en kan alleen omdat iedereen hier de schouders eronder zet.”

Combined Cargo Terminals (CCT), dat containerschepen binnenhaalt en de lading verwerkt, kijkt ernaar uit om de megaklus te klaren. General Manager Peter van Veelen van CCT: “Normaal lossen we vijf schepen met honderd containers in een week, nu arriveren er in een keer vijfhonderd containers. Dat legt druk op de capaciteit in de terminal, maar de uitstekende samenwerking tussen alle betrokken partijen zorgt ervoor dat we dit aan kunnen. Iedereen staat klaar om het schip te ontvangen.

Omdat CCT gevestigd is op het haven- en industrieterrein is er direct contact met de eindklant en weet het precies naar welke loods de goederen vervoerd moeten worden. Het lossen gebeurt op een slimme manier, de vracht die de klant het eerst nodig heeft, worden vooraan gezet. Dit levert veel tijdwinst op.

Port of Moerdijk is een belangrijk logistiek knooppunt in de Vlaams Nederlandse Delta. Door de nieuwe werkwijze van logistieke dienstverleners, verwacht het havenbedrijf de komende maanden meerdere grote schepen te verwelkomen.


Vorige Volgende