Nieuws

03/11/2020

Datakansen in de praktijk voor Port of Moerdijk


Stel je voor dat realtime data bijdraagt aan een betere doorstroming voor bedrijventerreinen. En dat er met cameraherkenning beter zicht is op het vervoer van gevaarlijke stoffen. In het project DALI (Datascience voor Logistieke Innovatie) wordt op basis van 18 bedrijfscases in de komende 3 jaar concrete toepassingen van data science in de supply chain gerealiseerd. Eén van de cases van project DALI wordt uitgevoerd op het haven- en industrieterrein Moerdijk, genaamd: DATACLEP.


Toegangsconfiguratie en veiligheid waarborgen met realtime data

Het pilotproject DATACLEP streeft ernaar om de data van relevante sensoren op het terrein in realtime beschikbaar te maken voor o.a. bedrijven op het terrein, vrachtwagenchauffeurs en hulpdiensten. Dit gebeurt door het:

  • Koppelen van de verkeerslichten op het terrein aan het landelijke cloud systeem van Talking Traffic. Dit biedt mogelijkheden om prioriteit aan hulpdiensten te verlenen en time-to-green informatie door te geven aan voertuigen.
  • Doorgeven van de toegangsmogelijkheden op het terrein (hek open/dicht) aan hulpdiensten en chauffeurs, welke in de cabine gebracht kan worden met het landelijke cloud systeem van Talking Logistics.
  • Doorgeven van container registratie bij de toegangspoort, zodat bedrijven deze registraties realtime in hun logistieke planning kunnen gebruiken, incl. archieffoto’s als hulp bij visuele inspecties en schadedisputen. Tevens worden ook de gevaarlijke stoffen codes op ADR-borden herkend.

Nadat het systeem als pilot op het haven- en industrieterrein is getest, komt er ook een mobiele variant voor gebruik in de zuidelijke provincies door overheden en andere organisaties. De bedrijven Monotch en Sentors voeren het project uit in samenwerking met het havenbedrijf en bedrijven op het haventerrein. 

Het project DALI

DALI is een proeftuin om dataficering in de logistieke sector van Zuid-Nederland naar een hoger plan te tillen. Het zet in op de ontwikkeling van smart logistics: het bedenken, ontwikkelen en toepassen van nieuwe logistieke werkwijzen. Met als doel meer toegevoegde waarde, een efficiëntere afhandeling van goederenstromen en het behoud van onze internationale marktpositie.

De DALI proeftuin wordt uitgevoerd onder de vlag van Logistics Community Brabant en het consortium bestaat verder uit de partners: BUas, REWIN en Midpoint Brabant.

Meer informatie over het pilotproject DATACLEP vind je hier.

 


Vorige Volgende